Forse bezuinigingen op de ouderenzorg: ”We zijn belazerd”

Minister Conny Helder kondigt forse bezuinigingen aan in de ouderenzorg. Volgens haar moeten we minder van de overheid verwachten en meer zelf doen. Dreigt er kaalslag in de ouderenzorg? We bespreken het met ActiZ-voorzitter Anneke Westerlaken, verpleegkundige bij Buurtzorg Jennifer Bergkamp en Carin Gaemers, die met Hugo Borst een manifest schreef voor de ouderenzorg.

Jennifer Bergkamp werkt dagelijks met ouderen in de thuiszorg. Van de plannen van minister Helder begrijpt ze niets. ”Kort geleden is er een motie aangenomen dat er geluisterd gaat worden naar de zorgverleners. Die is Kamerbreed aangenomen. Hier kun je als overheid laten zien dat je gaat luisteren naar de zorgverleners. En dan betrek je ons niet bij de plannen.”

”Als je de plannen leest dan zie je dat het niet klopt met hoe de werkelijkheid is. Ze spiegelt voor dat er mensen zorg ontvangen die geen recht hebben op zorg en dat daar nog in geknipt kan worden. Dat stadium zijn we allang gepasseerd.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Belazerd

”We zijn belazerd”, zegt Carin Gaemers. Mede dankzij haar manifest werd er 2,1 miljard extra in de ouderenzorg geïnvesteerd. Maar dat is voor het grootste deel alweer wegbezuinigd, waardoor de zorg in de verpleegtehuizen nauwelijks verbeterd is. ”Het is terecht bijna allemaal geïnvesteerd in corona. Maar daardoor is er niet geïnvesteerd in waar het in geïnvesteerd had moeten worden. Ik weet dat er zorgaanbieders zijn die expres niet al te veel mensen hebben aangenomen, wat ik heel fout vind, maar ik kan het wel begrijpen. Want die weten inmiddels dat de overheid dermate onbetrouwbaar is dat het er straks toch weer af wordt gehaald. En daar hebben ze gelijk in gekregen.”

”Als je dit bij de oncologie of bij de cardiologie zou doen, dan zou het land op zijn kop staan. Ouderen kunnen zichzelf niet verweren. Het zijn mensen die een ziekte hebben. Als je die ziekte niet hebt, dan krijg je ook die zorg niet. Dan maak je daar geen aanspraak op, want dat wil je helemaal niet. In een fatsoenlijk land zorg je voor elkaar. Nu wentelt de minister dit af op de zorgvrager zelf. Ga het zelf maar betalen en regelen. Dat is niet te doen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen