“Niet iedere vluchteling is nuttig, maar ook niet ieder kind is nuttig”

Wat kan er beter? Dat was de vraag waarmee Arnon Grunberg zich het afgelopen jaar op de vluchtelingencrisis stortte. Hij trok langs poorten van Europa, van Georgië tot Ter Apel en dat leidde tot een nieuw boek: ‘De vluchteling, de grenswacht en de rijke jood.’  In Op1 vertelt hij erover.

In de titel van zijn boek spreken ‘de vluchteling’ en ‘de grenswacht’ misschien voor zich, maar waar komt ‘de rijke jood’ vandaan? ”Als je je een beetje verdiept in de vluchtelingenproblematiek, dan zie je steeds weer de naam van George Soros opduiken, die zich als filantroop inzet voor poreuzere grenzen en een betere manier van omgaan met migratie. Alle mensen die daar tegen zijn, zien in hem het symbool van de vijand en diegene die aan ‘omvolking’ doet. Dus ik vond het toepasselijk om ook de vijanden van migratie erbij te betrekken door middel van deze titel.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Polarisatie

Als polarisatie afneemt, dan is de oplossing voor de asielcrisis een stuk dichterbij volgens Grunberg. ”Dat aantal van 33.000 is echt niet zo groot. Zonder migratie hebben we ontzettend grote problemen. Maar er is maar een klein deel van de migratie die we nodig hebben. Natuurlijk kun je zeggen dat niet iedere vluchteling ‘nuttig’ is. Maar ook niet ieder kind dat geboren wordt is nuttig. Ik denk dat je zo niet naar mensen moet kijken.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen