De mobiele telefoon is niet meer welkom in de klas

Een dringend advies vandaag van minister Dijkgraaf aan scholen: Vanaf 1 januari komt er een ban op mobieltjes in de klas, tenzij het strikt noodzakelijk is voor de les. We bespreken het met opvoedcoach Marina van der Wal en Rafke Hagenaars van LAKS.

Na jaren gesteggel is de kogel nu door de kerk: als het aan het kabinet ligt, komt het mobieltje vanaf volgend jaar het middelbare schoollokaal niet meer in. Een uitstekend idee, vindt Pieter Omtzigt. “Ik ben voor een volledig verbod. Ik denk dat het in Frankrijk en andere landen goed werkt”, aldus het Kamerlid. 

Prestaties gaan achteruit

Omtzigt wil benadrukken dat het leerniveau op de middelbare school de afgelopen tijd steeds minder wordt. Mede door de mobiele telefoon. “De schoolprestaties zijn in Nederland de afgelopen vijftien jaar aanzienlijk achteruit gegaan.” En dus moet er volgens de politicus een keer gewoon gehandeld worden in ons land. “Dit is niet het enige, maar soms moet je als land gewoon een lijn trekken. We kunnen er in Nederland twintig jaar over doen voor we een keer statiegeld op een blikje invoeren. Soms werken dingen niet en moet je gewoon iets doen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Grote afleiding

Opvoedcoach Marina van der Wal is het eens met Omtzigt. Ze ziet dagelijks hoeveel afleiding de mobiele telefoon met zich meebrengt. “Op het moment dat je het idee hebt dat je mobiel je iets kan geven of vertellen, ben je al afgeleid. Als je een antwoord hebt gegeven, heb je zeker vijf minuten nodig om weer in de lesstof te komen. Dan heb je al enorm veel informatie gemist. Dan snap ik ook wel dat jongeren zeggen dat ze het saai vinden. Als je al van alles van de les mist, wordt het ook ontzettend saai.”

Kijk hier het hele gesprek over de mobiele telefoon terug.

Vergelijkbare artikelen