”Steeds meer jongeren met extreme blaasklachten door ketamine”

Uroloog in opleiding Wouter van der Sanden zag zoveel jonge ketamimineverslaafden met zware blaasproblemen dat hij een speciale ketaminepoli oprichtte, de enige in Nederland. Volgens Van der Sanden worden de gevaren van de populaire partydrug enorm onderschat. In Op1 vertelt hij erover.

”Wat ik zie is dat er steeds meer jongeren met extreem veel blaasklachten komen ten gevolge van ketaminemisbruik in het verleden. Bij langdurig ketaminegebruik krijg je een extreem pijnlijke overactieve blaas. Je krijgt dan een heel klein blaasje, zo groot als een eierdopje, waar je wel de hele dag mee moet plassen. Je praat dan over 200 of 300 keer per dag naar de wc toe met extreem veel pijn. Dat is niet te doen voor mensen natuurlijk.”

Corona

Van der Sanden merkte vooral een opkomst van verslaafde jongeren tijdens de coronacrisis. ”Het begint met een keer een lijntje op een festival. Daar krijg je geen blaasklachten van. Uiteindelijk waren die festivals er niet meer en was er geen uitgaan en vermaak meer. Hele groepen van 16 tot 18-jarige jongeren zijn toen in huiselijke sfeer dit middel gaan gebruiken. Het is veel goedkoper en makkelijker om te maken, dus het was heel vrijelijk voor handen. Waardoor het een grote opmars heeft gekregen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen