Maakt de koning vandaag zijn excuses voor het slavernijverleden?

Als morgen Keti Koti wordt gevierd, is het precies 150 jaar geleden dat er een eind kwam aan de slavernij in de Nederlandse koloniën. Toch betekent dat niet dat die periode voor nazaten ver in het verleden ligt. Noraly Beyer, Janice Deul, Don Ceder en Gert Oostindie vertellen bij Op1 over het belang van Keti Koti. Moet het een nationale feestdag worden waarop iedereen vrij is?

Precies 150 jaar geleden zijn de ketenen verbroken. Morgen wordt Keti Koti – het einde van de slavernij – in het Nederlands Koninkrijk herdacht en gevierd. Een bijzonder jaar, want de koning zal speechen en zich wellicht zijn excuses maken voor het verleden. Excuses die niet altijd als vanzelf kwamen en daarom hoopt Noraly Beyer dat ze nu wel komen. “Ik denk dat hij het woord excuses wel in de mond gaat nemen. Anders komt hij niet”, denkt de voormalig journaallezeres.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Nationale feestdag?

Dan rijst ook steeds vaker de vraag of Keti Koti een nationale feestdag en dus vrije dag zou moeten worden. Iets waar veel nazaten van slaaf-gemaakten op hopen. “Als je een nationale vrije dag hebt, weet iedereen waar 1 juli voor staat en dat ze er iets mee te maken hebben”, zegt Noraly Beyer.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen