De Blauwe Haai duikt op aan de Spaanse kust

Toeristen aan de Spaanse stranden zijn opgeschrikt door een onverwachte gast: de Blauwe Haai. De afgelopen dagen dook het roofdier maar liefst vijf keer op, vaak midden tussen de toeristen. Waar komen de dieren plotseling vandaan en moeten vakantiegangers zich zorgen maken? We bespreken het met specialist van het Oceanium in Blijdorp Mark de Boer.

De afgelopen weken zijn er in Spanje meerdere incidenten geweest waarbij haaien in de buurt van stranden zijn waargenomen, zelfs tussen badende toeristen. Gelukkig raakte niemand gewond en in sommige gevallen werd de haai later dood aangetroffen. Het gaat meestal om de Grote Blauwe Haai, ook wel bekend als de ‘Tintorera’ in het Spaans, een haaiensoort die normaal gesproken geen gevaar vormt voor mensen en veel voorkomt in de Middellandse Zee en Atlantische Oceaan. Maar waarom komen deze haaien ineens zo dicht bij de stranden en wat moet je doen als je oog in oog komt te staan met een haai?

Hoe meer haaien hoe beter

“Het is niet helemaal duidelijk hoe uitzonderlijk dit is. We zien het vaker”, vertelt specialist Mark de Boer. “Misschien is het wel een goed teken en zijn er meer haaien.” Want het klinkt misschien niet zo, maar meer haaien is volgens De Boer goed nieuws. “Hoe meer haaien hoe beter. De haai is in het verleden behoorlijk bejaagd en dit is een soort die snel jongen krijgt en waarschijnlijk dus sneller herstelt.”

Het gaat aan de Spaanse kust om de Blauwe Haai. Wat is dat voor een dier? “Het is niet een dier dat direct mensen aanvalt”, vertelt De Boer. “Er zijn maar een paar dodelijke ongevallen geweest door de Blauwe Haai. Volgens mij vanaf 1580 vier keer. De kans dat er hier een lamp naar beneden valt, is groter dan de kans dat je wordt aangevallen door een Blauwe Haai. Ik zou me niet zo’n zorgen maken”, besluit de haaienkenner.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek over haaien aan de Spaanse kust terug.

Vergelijkbare artikelen