Akwasi dankbaar voor Anton de Kom-lezing: ”We staan allebei op voor sociaal onrecht”

In aanloop naar Keti Koti hield rapper en schrijver Akwasi gisteren de Anton de Kom-lezing, vernoemd naar een van zijn grote inspiratiebronnen. In zijn lezing legt Akwasi uit waarom ‘radicale verandering soms nodig is’. Hij vertelt erover in Op1.

In eerste instantie zei Akwasi ‘nee’ toen hij gevraagd werd om de lezing te houden. ”Ik ben niet Surinaams. Ik weet niet of ik wel een lezing wil geven. Zijn die wel sexy? Waarom zou ik me daar aan committeren? Maar na lang wikken en wegen en overleg met mensen van het Verzetsmuseum ben ik toch overgehaald.”

”Ik ben heel erg dankbaar. Want ik heb maandenlang zitten peinzen over wat ik nou ga zeggen. Op een gegeven moment bedacht ik dat het geen lezing gaat worden. Maar welke vorm pas ik dan toe? Toen heb ik besloten om brieven te schrijven aan Anton de Kom.”

Parallellen

Een verzetsstrijder, zoals Anton de Kom, zo zou Akwasi zichzelf niet willen noemen. Wel ziet hij parallellen. ”We staan allebei op tegen sociaal onrecht. We verzetten ons wel. Als er iets niet klopt, dan moet je er wat van zeggen. Dan moet je uitgesproken durven te zijn. We streven naar gelijkwaardigheid en rechtvaardigheid.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen