Grote familiebedrijven vrezen voor voortbestaan

Moeten grote familiebedrijven vrezen voor hun voortbestaan als het kabinet de plannen doorzet om bedrijfsopvolgingsregelingen te versoberen? Ja, zegt Stefan Tax van de belangenorganisatie voor familiebedrijven. Nee, zegt D66-Kamerlid Romke de Jong. In Op1 gaan ze het gesprek aan. 

”De familiebedrijven worden nu geconfronteerd met een heffing, terwijl andersoortige bedrijven daar niet mee geconfronteerd worden”, zegt Stefan Tax. ”En dan wil het kabinet die heffing nog eens gaan verdubbelen. Niet een paar procent erbij, maar verdubbelen.”

”Op het moment dat je op achterstand gezet wordt ten opzichte van private accuity en beursgenoteerde bedrijven, wordt je op een gegeven moment gedwongen om het bedrijf te verkopen of te investeren in het buitenland in plaats van Nederland. Terwijl juist de kracht van familiebedrijven een langetermijnvisie, maatschappelijke betrokkenheid en de rol in de regio is. Die moet je juist willen behouden voor een mooi en eerlijker Nederland.”

Eerlijke prijs betalen

Volgens D66-Kamerlid Romke de Jong is het beeld niet zo dramatisch als Tax doet voorkomen. ”Het is best gek dat als je iets aan je kinderen wil schenken je al 20 procent erfbelasting betaalt. Maar als een ondernemer dat doet naar de volgende generatie betaalt hij op dit moment echt erg weinig. Rond de 3,5 procent voor de echt grote bedrijven. Veel mkb-bedrijven hebben daar helemaal geen last van. En ook in de toekomstige regeling niet.”

”Wij vinden dat de hele grote bedrijven iets meer belasting kunnen betalen. Wij doen daar namelijk ook best veel voor. We zorgen ervoor dat het vestigingsklimaat wordt versterkt. We zorgen ervoor dat mensen goed kunnen wonen. Dat er goede zorg en infrastructuur is. Daar profiteren die bedrijven ook van.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen