Bénédicte Ficq doet namens omwonenden aangifte tegen leidinggevenden Chemours

Advocaat Bénédicte Ficq stapt samen met omwonenden van chemiebedrijf Chemours in Dordrecht naar de rechter om aangifte te doen tegen de leidinggevenden van het bedrijf. Chemours wist dertig jaar geleden al dat het vervuiling van grondwater veroorzaakte met grote hoeveelheden giftige en kankerverwekkende PFAS, meldt Zembla. In Op1 vertelt Ficq erover met Roelof Bosma van Zembla en Joop Keesmaat van actiegroep Gezondheid Vóór Alles.

Advocaat Bénédicte Ficq doet namens omwonenden van Chemours aangifte tegen het bestuur van de fabriek. ”Ik ga aangifte doen tegen mensen. Dan kunnen ze zich niet meer verschuilen achter een rechtspersoon of een bedrijf. Dus tegen de feitelijk leidinggevenden van eerder, maar ook van nu.”

”Ik ga aangifte doen van het plegen van criminele verontreiniging en criminele vervuiling waardoor er gevaar voor de gezondheid ontstaat. Die twee componenten zitten in het strafbare feit. Als je er ziek van wordt, en dat bewezen wordt verklaard, dan staan daar hele zware gevangenisstraffen op. Twaalf tot vijftien jaar. Vijftien jaar als je eraan sterft, twaalf jaar als je er ziek van wordt.”

”Ik heb Zembla ook gezien. Ik was echt ongelofelijk gechoqueerd. Vooral ook door de gewetenloosheid die er uit blijkt. Dat mensen gewoon de gevaren ontkennen en eigenlijk een enorme middelvinger opsteken tegenover mensen die daar ziek van worden. Dat vind ik onbegrijpelijk.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen