Saudi-Arabië bouwt in de bloedhete woestijn een futuristische megastad

Het leven van de toekomst: Saudi-Arabië bouwt in de bloedhete woestijn een futuristische megastad, wat zo’n 1.000 miljard dollar moet gaan kosten. Wat heeft de toekomstige metropool, die bijna volledig aangestuurd zal worden door AI, allemaal te bieden? Journalist Bernice Notenboom bezocht de stad in aanbouw en schuift aan samen met technologie-expert Danny Mekić, die het project met argusogen volgt.

”Wat je ziet is een enorm grote campus en daar zitten een paar duizend mensen te werken”, vertelt Bernice Notenboom. ”Toen ik er voor het eerst kwam waren het er een paar honderd. Overal van de wereld halen ze talent vandaan. Van de beste universiteiten, met de beste capaciteiten. Geld is geen probleem. Het zijn allemaal westerlingen over het algemeen. En veel mensen uit Saudi-Arabië zelf. Het is de bedoeling dat ze er in 2030 1 miljoen mensen gaan huisvesten. Het zullen voor 90 procent Saudi’s zijn die daar gaan wonen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

AI

De stad moet bijna volledig aangestuurd gaan worden door AI. ”Aan de ene kant heeft het veel potentieel”, zegt tech-expert Danny Mekic. ”Als het gaat om het optimaliseren van de grondstoffen, het opwekken van energie of het filteren van water dan kun je daar nieuwe technologieën tegenaan gooien. Die kunnen ervoor zorgen dat er gewoon voldoende is voor iedereen. Dat is de mooie kant van het verhaal. Het optimaliseren van de beperkte resources die we op aarde hebben.”

”De andere kant van het verhaal is dat je ook in een stad terecht kunt komen die de burgers die daar wonen controleert. Doordat je continu gevolgd wordt. Het idee is dat gezichtsherkenning wordt uitgerold en dat je telefoon wordt getrackt. Dat alles wat je in en buitenhuis doet, dat daar tegen betaling registraties van bijgehouden worden. Dus je kunt daar dan geld voor krijgen. Dat betekent dat als je veel informatie over mensen verzamelt, dat je hun leven ook kan gaan sturen.”

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen