Nina Blom werd in jeugd door moeder mishandeld en vergiftigd voor aandacht

Veertien jaar lang leefde Nina Blom in een nachtmerrie. Als kind werd ze doelbewust mishandeld en vergiftigd door haar moeder om op die manier aandacht te trekken; voorheen ook wel het Münchhausen-by-proxysyndroom genoemd. Wat houdt het precies in? En wat zijn de signalen? Blom vertelt er vanavond over met kinderarts Rian Teeuw.

De ernstige vorm van kindermishandeling, wat voorheen ook wel het Münchhausen-by-proxysyndroom werd genoemd, houdt in dat de dader, meestal de ouder, opzettelijke fysieke of psychische symptomen bij een kind veroorzaakt. Dit om zelf aandacht of sympathie te krijgen. Het diagnosticeren van dit syndroom is erg lastig, omdat het voor zorgverleners vaak lastig is om bewijs hiervoor te verzamelen. Kinderen kunnen hierdoor lang slachtoffer worden. Nina Blom leefde erdoor veertien jaar in een nachtmerrie.

Verstikken met kussen

“Toen ik vier of vijf was zei mijn moeder dat ik met haar mee moest naar de dokter, omdat ik last van mijn buik zou hebben. Maar ik wilde alleen maar naar school en buitenspelen. Ik voelde ook geen buikpijn. Ik merkte ook als ik bij een dokter was dat de dokter bezig was met mij te onderzoeken en dat mijn moeder signalen aan het afgeven was aan mij, zodat ik me ziek moest gedragen. Als ik dat niet goed genoeg had gedaan, werd ik echt gestraft.”

Het straffen begon met speelgoed kapot maken en later werd ze fysiek mishandeld. “Ze verstikte me met een kussen. Je wil als kind niet mee liegen, maar je wordt gedwongen mee te liegen. Dat heb ik heel erg gevoeld. Het is ook heel verwarrend om dit als kind mee te maken.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen