Aniek Moonen: “De echte pijnlijke beslissingen over de industrie worden uitgesteld”

Dinsdag ging de Kamer in debat over het klimaatbeleid. Voorzitter Aniek Moonen van de Jonge Klimaatbeweging vindt dat de industrie zijn kansen heeft verspeeld om op eigen houtje te verduurzamen. Volgens Hans Grünfeld, directeur van de Vereniging voor Energie, Milieu en Water, is dit niet altijd mogelijk. In Op1 gaan ze het gesprek aan.

In april werd er een klimaatpakket van 28 miljard euro gepresenteerd door Rob Jetten. Bestaande uit meer dan honderd maatregelen om de CO2-uitstoot van Nederland aanzienlijk te verminderen. De vraag rijst of dit plan stand zal houden. Op dinsdag vond er een debat plaats in de Kamer over dit onderwerp.

Uitgesteld

“Ik vind het goed dat er aandacht is voor de complexiteit van de plannen. Dus niet alleen aandacht voor de grootste energie-intensieve bedrijven, maar ook voor de bedrijven in de zogenaamde cluster 6”, vertelt Hans Grünfeld. De directeur van de Vereniging voor Energie, Milieu en Water. Binnen het zesde cluster zijn er negen uiteenlopende sectoren vertegenwoordigd, waaronder de levensmiddelenindustrie, de papier- en kartonindustrie, de keramische industrie, afvalverwerking en datacenters.

“Je gooit nu vooral heel veel geld tegen een probleem aan, en ergens kan dat helpen”, zegt Aniek Moonen over de klimaatplannen van het kabinet. “Maar die echte pijnlijke beslissingen over wat binnen de industrie niet meer mag, die worden uitgesteld.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Aniek Moonen en Hans Grünfeld over het vergroenen van de industrie terug.

Vergelijkbare artikelen