”Rob Jetten heeft publiek gevoelige maatregelen niet overgenomen”

In april presenteerde Rob Jetten een klimaatpakket van 28 miljard euro en meer dan honderd maatregelen om de CO2-uitstoot van Nederland drastisch te verminderen. Maar houdt dit plan stand? Vandaag gaat de Kamer erover in debat. Kamerleden Silvio Erkens (VVD) en Suzanne Kröger (GroenLinks) schuiven aan samen met politiek verslaggever Thomas van Groningen. 

Vandaag wordt er in de Tweede Kamer gedebatteerd over het klimaatpakket van Rob Jetten. ”Wat interessant is, is dat er vlak voor de Provinciale Statenverkiezingen een rapport naar buiten kwam”, vertelt Thomas van Groningen. ”Dat was door ambtenaren geschreven. Die hadden de opdracht gekregen van alle departementen om te kijken hoe die extra klimaatdoelen tot wel 60 procent minder CO2-uitstoot gehaald kunnen worden.”

”Daar kwamen allerlei ideeën uit. Een hogere belasting op vliegen, een vleestaks, meer belasting op rijden, huizen moesten verduurzaamd worden. Dat zijn allemaal publiek gevoelige maatregelen. Wat opvalt is dat Rob Jetten die eigenlijk niet overgenomen heeft. Alle gevoelige dingen zijn eruit gesloopt en het is echt een heel groot compromis geworden, waardoor ze meer op subsidiëring zijn gaat zitten en wat minder op beprijzing.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Progressieve vliegbelasting

”Er ligt een heel ambitieus pakket uiteindelijk”, zegt VVD-Kamerlid Silvio Erkens. ”Beprijzing is er geen groot onderdeel van. Dat heeft ook te maken met het feit dat Nederland als enige Europese land al een CO2-heffing heeft nationaal en dat we de hoogste energiebelastingen van Europa hebben.”

”Ik begrijp dat hier een tevreden VVD aan tafel ziet als je kijkt wat er bij luchtvaart gebeurt”, zegt GroenLinks-Kamerlid Suzanne Kröger. ”Ik had het mooi gevonden als ze ook hadden gekeken naar een progressieve vliegbelasting. Maar een klein deel van Nederland maakt heel veel van de vluchten. Je zou kunnen kijken of je juist dat veel vliegen steviger kan belasten.”

Kijk hier het hele gesprek terug. 

Vergelijkbare artikelen