”Quincy Promes wil graag een Russisch paspoort”

Een celstraf van anderhalf jaar voor Quincy Promes vanwege het neersteken van zijn neef, maar zal de in Rusland wonende voetballer ooit de cel in gaan? In Op1 bespreken we het met rechtbankverslaggever Saskia Belleman en Rusland correspondent Iris de Graaf.

Quincy Promes gaat in hoger beroep tegen zijn celstraf van anderhalf jaar, maar volgens Saskia Belleman is dat een risico. ”Je kunt het altijd proberen, maar het is riskant. De laatste jaren wil het Hof nog wel eens strenger oordelen dan de rechtbank.”

”De rechtbank heeft vanmiddag uitgesproken dat hij een half jaar minder zou hebben gekregen als hij verantwoording had afgelegd. Dus als hij langsgekomen was. Als hij zijn voorbeeldfunctie als profvoetballer waargemaakt had. Als hij spijt had betuigt. Dat heeft hij allemaal niet gedaan.”

Russisch paspoort

Het lijkt er sterk op dat Promes, die voetbalt bij Spartak Moskou, zijn gevangenisstraf probeert te ontlopen door in Rusland te blijven. ”Rusland heeft geen uitleveringsverdrag met Nederland”, zegt Iris de Graaf. ”Hij heeft een verblijfsvergunning omdat hij daar voetbalt, dus zolang die situatie daar goed gaat en hij goed blijft spelen, zit hij daar veilig.”

”Wat je ziet is dat hij heel erg bezig is met een beeld te schetsen dat hij heel graag Rus wil zijn. Hij heeft een clip gemaakt waarin hij heeft gestudeerd op zijn Russisch. Hij gaat ook vaak op de foto met pro-Poetin-rappers. En hij zegt in de Russische media vaak dat hij zich Rus voelt. Dat kan te maken hebben met het feit dat hij graag een Russisch paspoort wil, wat hij heeft aangevraagd.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen