Zijn rampen met bootvluchtelingen het gevolg van het Europese migratiebeleid?

Bij een dramatische schipbreuk in de Middellandse Zee zijn honderden vluchtelingen omgekomen. Zijn dit soort rampen het gevolg van het Europese migratiebeleid? Dat bespreken we in Op1 met MiGreat directeur Roos Ykema en documentairemaker Hans Hermans, die voor zijn films meereisde met bootvluchtelingen.

Op woensdagochtend vond er een scheepsramp plaats voor het Griekse schiereiland Peloponnesos, in een van de diepste gedeelten van de Middellandse Zee. “Er zal hopelijk onderzoek komen naar hoe dit heeft kunnen gebeuren en of de Griekse kustwacht überhaupt genoeg gedaan heeft”, reageert MiGreat directeur Roos Ykema. “Wat mij betreft hadden zij nooit met een boot de zee mogen oversteken.”

Zijn dit soort rampen het gevolg van het Europese migratiebeleid? Ja, vindt Ykema. “Zolang wij onze grenzen met zwaar geweld bewaken en alle vluchtroutes afsluiten, blijven er mensen die op zo’n boot stappen en verdrinken.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Roos Ykema en Hans Hermans over de schipbreuk met vluchtelingen terug.

Vergelijkbare artikelen