Job Knoester over de Pompekliniek: “Het is een goede kliniek”

De Pompekliniek in Nijmegen maakte talloze fouten voorafgaand aan de ontsnapping van twee tbs’ers. Dat concludeert de Inspectie Justitie en Veiligheid. Zo konden er voorafgaand aan de ontsnapping maar liefst 6.000 telefoontjes naar buiten gepleegd worden. In Op1 bespreken we het met strafrechtadvocaat Job Knoester en VVD-Kamerlid Ulysse Ellian.

De zorg voor de TBSers was belangrijker dan de veiligheid van de mensen buiten de TBSkliniek. Dat is de conclusie van de Inspectie Justitie en Veiligheid, over de ontsnapping van twee tbs’ers vorig jaar uit de Pompekliniek in Nijmegen. Het is niet voor het eerst dat de kliniek inschattingsfouten maakte. Toch maakt strafrechtadvocaat Job Knoester zich geen zorgen. “Het is gewoon een goede kliniek.”
Volgens Knoester moeten dingen wel in perspectief worden geplaatst. En dan is het allemaal helemaal niet zo erg. “Het rapport is natuurlijk vernietigend, maar uiteindelijk is het nog steeds zo dat je ieder jaar zo’n 80.000 verlofmomenten hebt. Het aantal mensen dat daarbij de benen neemt is niet eens in procenten uit te drukken, maar in promille en ontsnappingen zijn nog zeldzamer.”

Zuinig zijn op het systeem

“TBS is gewoon een goed werkend systeem dat ons land veiliger maakt”, gaat Knoester verder. “Dat moeten we ons goed blijven realiseren.” Volgens de advocaat blijkt dat ook uit de cijfers. “Na TBS vallen mensen drie tot vier keer minder vaak terug in ernstige delicten dan wanneer ze onbehandeld uit de gevangenis komen. Dat moeten we in ons achterhoofd houden en we moeten zuinig op dit systeem zijn.”
Het is volgens Knoester dan ook onterecht dat iedereen nu boos is op de Pompekliniek. “Tien jaar geleden heeft het kabinet enorm bezuinigd en zijn er drie Tbs-klinieken gesloten, er is capaciteit vernietigd en er is personeel weggehaald. Ik was laatst in een kliniek in België en daar werken allemaal Nederlanders die tien jaar geleden hier zijn weggegaan. Het is in ons land alsof je tegen Max Verstappen zegt dat hij de Formule 1 race moet rijden in een Fiat Punto.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek over de Pompekliniek terug.

Vergelijkbare artikelen