Ongeneeslijk zieke Jasper peddelde 42 kilometer om aandacht te vragen voor beter insmeren

Jasper Rijpma (39) heeft ongeneeslijke huidkanker en peddelde afgelopen weekend 42 kilometer om aandacht te vragen voor het beter insmeren van de huid tegen de zon. En dat is hard nodig volgens dermatoloog Marlies Wakkee, die een toename in het aantal huidkankerpatiënten ziet.

Rond de zomer van 2020 kreeg Jasper een plekje in zijn nek. ”Mijn vrouw zei dat ik er naar moest laten kijken, maar dat heb ik niet gedaan. Na de zomer zeiden collega’s tegen me: ‘dat had je nog niet’ of ‘je wordt er niet mooier op’. Toen ben ik naar de dermatoloog gegaan en die heeft het weggesneden.”

Het bleek een melanoom te zijn, die al uitgezaaid was naar de longen en ongeneeslijk is. ”Toen de huisarts belde had ik geen idee wat een melanoom was. We hebben het vandaag over preventie van huidkanker en voorlichting. Het feit dat ik dat niet weet is denk ik een van de onderdelen van het probleem.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Zon belangrijke risicofactor

80.000 mensen per jaar krijgen nu de diagnose huidkanker, en dat aantal blijft maar stijgen. ”De helft van alle kankerdiagnoses is op dit moment huidkanker”, zegt dermatoloog Marlies Wakkee. ”Het stijgt heel hard, met 30 procent de komende tien jaar. Het is schade deels vanuit het verleden. Zonverbranding is een heel belangrijke risicofactor voor het melanoom. We betalen de prijs nu voor ons zongedrag.”

”Een deel is schade van dertig jaar geleden of nog langer geleden. Maar ook zonverbranding op jonge leeftijd en juist bij kinderen is een risicofactor voor het krijgen van een melanoom. En we zien de beelden nog steeds voorbij komen. Mensen verbranden nog steeds. Denken dat het genoeg is als ze zich ’s ochtends een keertje insmeren. Je moet echt elke twee uur opnieuw smeren.”

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen