“Mijn passie zegt dat we dit nooit gaan doen”

Eindelijk kunnen boeren zich melden voor de ‘woest aantrekkelijke’ uitkoopregeling van het kabinet. Willen boeren zich nu massaal laten uitkopen? En weten ze dan ook waar ze aan toe zijn? LTO-voorzitter Sjaak van der Tak, D66-Kamerlid Tjeerd de Groot, politiek verslaggever Thomas van Groningen en boer en ‘piekbelaster’ Hermen Spans reageren.

Maandenlang is gepraat, gedemonstreerd en koffiegedronken, maar maandag was het dan tijd voor de eerste echte stap. Boeren kunnen nagaan of ze zogenoemde piekbelaster zijn. Maandag is een website online gegaan waarop boeren kunnen kijken of ze in aanmerking komen voor een vrijwillige uitkoopregeling, maar het is nog de vraag of boeren daarmee overtuigd zijn. “Ik zit er dubbel in”, vertelt melkveehouder Hermen Spans.
“Mijn verstand zegt dat ik ondernemer ben en dat ik er als ondernemer naar moet kijken”, gaat Spans verder. “De regeling komt gewoon en ik ben boer, dus die is er voor mij. Maar aan de andere kant zeggen mijn gevoel en mijn passie dat we dit nooit gaan doen en gewoon lekker doorgaan.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

‘Boeren, maak hier gebruik van’

Toch hoopt Tjeerd de Groot dat een hoop boeren vallen voor de nieuwe regeling. Hoe schat hij de aantallen in? “Er zijn heel veel boeren die geen opvolger hebben, die vlak bij een natuurgebied zitten en geen bedrijf hebben dat is aangepast aan het natuurgebied”, begint De Groot. “Tegen die boeren zou ik zeggen: maak hier gebruik van. Je creëert daarmee ook ruimte voor anderen.”

Voorzitter van LTO, Sjaak van der Tak, is het niet helemaal eens met De Groot. “Ik vind de regeling niet woest en aantrekkelijk. Als je nu door wilt, met innovatie, omschakeling van je bedrijf of verplaatsen, weet je het nog niet. Die regelingen komen pas later, dus woest en aantrekkelijk: zo vind ik de regeling nog niet.”

Kijk hier het hele gesprek over de uitkoopregeling voor boeren terug.

 

Vergelijkbare artikelen