“Het beeld rond veteranen is te platgeslagen”

Hoe keer je na een oorlog terug in de maatschappij? In hun boek ‘Sporen: Veteranen na hun missie’ zoeken veteraan Niels Roelen en journalist Olof van Joolen uit hoe een oorlog het leven van soldaten voorgoed verandert. Ze gingen in gesprek met verschillende veteranen en vertellen bij Op1 wat voor verhalen ze zijn tegengekomen.

Ons land kent ruim honderdduizend veteranen die hebben gediend in bijvoorbeeld Joegoslavië, Afghanistan of Mali. Militairen die zijn gevormd, maar ook getekend door hun missie. In hun boek ‘Sporen’ gaan veteraan Niels Roelen en journalist Olof van Joolen het gesprek aan over het leven na hun uitzending. Daarbij viel het de journalist op dat het beeld rond militairen vaak te platgeslagen is. “Het clichébeeld van de veteraan met geestelijke problemen en ellende thuis.” 

Niet iedereen heeft problemen

Want hoewel dat wel degelijk speelt, is het bij lang niet iedereen een probleem. “Pakweg 1 op de 10 heeft issues en bij 1 op de 100 is dat serieus”, vertelt Joolen. “Er blijft dus een enorme groep mensen over die andere ervaringen hebben. Het is een onderdeel van hun leven en het heeft vaak echt wel een grote invloed gehad, maar dat hoeft helemaal geen negatieve invloed te zijn. Zelfs als die negatieve invloed er wel is, zie je dat die mensen de veerkracht hebben om het op te pakken en weer verder te gaan. Daarom wilden we een beter beeld en een beeld dat recht doet aan de veteranengemeenschap schetsen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek over ‘Sporen: veteranen na hun missie’ terug.

Vergelijkbare artikelen