“Berlusconi heeft Italië blijvend veranderd”

De Italiaanse oud-premier Silvio Berlusconi is op 86-jarige leeftijd overleden. Wat heeft de kleurrijke politicus op het wereldtoneel, mediamagnaat en oud-eigenaar van AC Milan, die in zijn leven ook bij vele schandalen betrokken was, betekend voor Italië? We bespreken het met oud-correspondent Eveline Rethmeier.

Maandag is op 86jarige leeftijd de Italiaanse oudpremier Silvio Berlusconi overleden. De markante mediamagnaat, ondernemer en politicus ging geliefd, gehaat en lang onaantastbaar door het leven. Totdat seksschandalen voorgoed zijn imago bezoedelden. “Hij was niet alleen een clown”, vertelt voormalig Italië-correspondent Eveline Rethmeier. “Hij was ook een mediaicoon en een briljant zakenman.”

Italië blijvend veranderd

Want miljonair is Berlusconi zeker niet zijn hele leven geweest. In een ver verleden begon de zakenman als zanger op een cruiseschip. Rethmeier: “Dat deed hij best verdienstelijk en daarna ging hij stofzuigers verkopen. Het is echt een selfmade man, met uiteindelijk een gigantische vastgoedportefeuille, daarna bouwde hij een mediaimperium op en toen ging hij ook nog de politiek in.” Berlusconi wist als politicus daarmee als geen ander de Italiaanse bevolking te bereiken. “Hij heeft Italië blijvend veranderd met zijn manier van politiek voeren. Hij was de eerste populist van West-Europa en sprak de stem van het volk”, aldus Rethmeier. “Hij begreep dat hij niet in moeilijke politieke termen moest praten.”

Hoe gaat hij de geschiedenis in?

Maar het is lang niet alleen maar positieve verhalen, die het leven van de markante zakenman tekenen. “Hij zette zich altijd heel erg af tegen de elite in het land. Hij is wel iemand die in Italië dertig jaar een flinke vinger in de pap heeft gehad en zal zeker de geschiedenis in gaan als een groots staatsman, maar wel een met veel haken en ogen”, besluit Rethmeier.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Vergelijkbare artikelen