“Een klein deel van de banen gaat de komende jaren verdwijnen”

Het maakt werkstukken, zit in zoekmachines en wordt zelfs al ingezet door Defensie. Kunstmatige intelligentie gaat de arbeidsmarkt ingrijpend veranderen. Maar wat zijn daarvan de gevolgen? Blijven banen behouden? Remy Gieling schreef er een boek over en schuift aan met Microsoft AI-expert Rob Elsinga.

Over kunstmatige intelligentie verschillen de meningen nogal, van zegenrijke technologie die dom werk vervangt tot vernieuwing die de apocalyps inluidt. Maar wat zijn de gevolgen voor de arbeidsmarkt? Heeft iedereen straks nog een baan. “Een klein deel van de banen gaat de komende jaren verdwijnen door automatisering. De meeste banen zullen gaan veranderen”, vertelt Remy Gieling. 

AI neemt taken over

“Onze banen bestaan uit heel veel taken en algoritmes zullen een deel van die taken uit handen gaan nemen”, legt Gieling uit. “Dat kan bijvoorbeeld betekenen dat algoritmes straks taken overnemen als het voorbereiden van een interview, het uitwerken van een transcript of het samenvatten van een uitzending.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek over AI en de arbeidsmarkt terug.

Vergelijkbare artikelen