ChristenUnie-fractievoorzitter Mirjam Bikker: ”Geen asielbeleid doen dat alleen stoer klinkt”

Het asielbeleid leidt tot gespannen verhoudingen binnen de coalitie. Bij zowel de VVD als de ChristenUnie is asiel zaterdag het belangrijkste onderwerp op het partijcongres. In Op1 vertelt CU-fractievoorzitter Mirjam Bikker welke kant zij op wil en wat ze verwacht van de coalitiepartners.

“Zie ook de mens achter de vluchteling”, dat is de boodschap van Mirjam Bikker, ze hoopt dat ook de VVD dat inziet. Maar die opmerking is daar in het verkeerde keelgat geschoten, volgens Thomas van Groningen. “Ik heb een woordvoerder van de VVD om een reactie gevraagd. Die zegt: ‘hoe kan Mirjam Bikker zeggen dat wij de mens achter de vluchteling niet zien? Dilan Yeşilgöz, Hawre Hamini en Ulysse Ellian zijn ooit gevlucht uit hun land. De karikatuur die Bikker van ons maakt, raakt ons in het hart. Misschien kan ze die grote woorden beter gebruik voor haar achterban.'”

In de verharding van het debat, wil de ChristenUnie-leider deze boodschap meegeven. “Ik vind het een beetje overdreven, dat als ik zeg dat dit gaat over mensen, om het dan zo stevig met vurigheden naar mij terug te vuren.”

Hoe asielinstroom omlaag?

Hoe gaat Mirjam Bikker ervoor zorgen dat de asielinstroom omlaag gaat? “Dat we mensen in Nederland humaan opvangen is voor mij de kern. Er is te lang niet in geïnvesteerd, waardoor de gevolgen groot zijn. Als je kijkt naar de migratie, daarvan zijn tien procent asielzoekers. En ik vind dat je naar het hele plaatje moet kijken. Naar wat is goed voor Nederland, wat kunnen we dragen en hoe kunnen we ook goed zorgen voor mensen?”

De instroom omlaag brengen kan alleen met een Europese aanpak, vindt de leider van de ChristenUnie. “Als mensen vluchten van een oorlog buiten Europa, dan is het belangrijk dat ze veilige routes hebben. We zien te veel dat ze vluchten via de zee. Tegelijk is het belangrijk dat we snelle procedures hebben.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

“Asielbeleid dat niet alleen stoer klinkt”

Het asielbeleid leidt tot gespannen verhoudingen binnen de coalitie. “Waar mensen zich niet gedragen, daar waar mensen geen kans hebben op een asielstatus, dan moeten we kijken naar hoe zij terug kunnen. Maar je moet beleid doen dat werkt, en niet beleid doen dat stoer klinkt en geen oplossing biedt.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen