Johan van Kastel over zijn leven als geheim agent

Hoe zorgde babi pangang ervoor dat Willem Holleeder door de mand viel bij de Heineken-ontvoering? Geheim agent Johan van Kastel, inmiddels met pensioen, was in de jaren ’80 en ’90 betrokken bij bijna alle grote zaken in Nederland. Over het leven als undercoveragent vertelt hij bij Op1.

De voormalig geheim agent gaf leiding aan geheime operaties en leidde anderen op. Na jaren in het vak gezeten te hebben is hij bijna de geestelijk undercover vader van Nederland. “Op een persoon na. Ik ben in de leer gegaan bij Kees Sietsma. Een gerenommeerde recherchechef uit Amsterdam. Hij zei dat ik het eerst moest leren en begrijpen. Daarna gaf ik leiding aan de operaties. Dat was een jaar of veertig geleden.”

IRT-affaire

In de jaren 90 was de IRT-affaire een spraakmakende zaak over de criminele inlichtingeneenheid, het Interregionaal Rechercheteam (IRT). Het IRT moest de georganiseerde misdaad, voornamelijk de drugshandel, bestrijden. Maar tijdens het onderzoek naar drugsnetwerken, kwamen er misstanden aan het licht die werden begaan door de leden van het IRT. Het team waar Van Kastel op een gegeven moment leiding aan ging geven. “Binnen dat IRT is er gewerkt op Klaas Bruinsma. Hij werd vermoord, waardoor er voor dat team geen target meer was.” Toen ging het mis en trok de voormalig geheim agent aan de bel. Er kwam zelfs een parlementaire-enquêtecommissie.

33 miljoen gulden verloren

Toen Johan van Kastel zijn carrière als leidinggevende startte, viel hij met zijn neus in de boter. Hij werd verantwoordelijk voor een van Nederlands meest beruchte zaken. De ontvoering van Freddy Heineken en Ab Doderer. Voordat de biermagnaat en zijn chauffeur gevonden werden, reed Van Kastel achter de politieman die het losgeld bij zich had. Een actie die anders liep dan gepland.

“Het ging eigenlijk gruwelijk mis. Met een enorme karavaan van volgauto’s reden we achter de geldauto aan. Ik had de man in de geldauto geïnstrueerd. De auto waarin hij begon, zat helemaal vol met afluisterapparatuur. We hadden ook een zendertje in zijn hak, voor als hij moest overstappen naar een andere auto. Hij moest alleen het zendertje van het magneetje afhalen. Maar we hebben nooit een signaal gekregen.”

“En toen ging alles mis”, vervolgt Van Kastel zich. “De volgauto’s moesten toen dichterbij komen. Toen kwam er een moment dat hij moest stoppen langs de snelweg. Bij Utrecht moest hij het geld door het wegdek laten zakken. Wij waren met 25 volgauto’s, die kan je er niet achter laten stoppen. Het hele observatieteam moest doorrijden.” 33 miljoen gulden is het team daardoor kwijtgeraakt.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen