Wie zit er achter de droneaanval op Moskou?

Moskou is dinsdag voor het eerst getroffen door een serieuze droneaanval. Het Kremlin beschuldigt Oekraïne van de aanval, maar dat ontkent betrokken te zijn. Wie is verantwoordelijk en wat zijn de gevolgen? We bespreken het met defensiespecialist Peter Wijninga.

Het is een nieuwe ontwikkeling in de oorlog tussen Rusland en Oekraïne: vond de strijd tot nog toe op Oekraïens grondgebied plaats, dinsdag was er een zwerm drones die Moskou aanviel. Rusland wijst naar Kiev, maar Oekraïne zelf ontkent. “Volgens de Russen zijn de drones afgeschoten en zijn er drie zodanig gestoord dat ze de weg kwijt waren.”

“Je kan wel zeggen dat de drone waarschijnlijk in Oekraïne ontwikkeld en gebouwd is. De drone wordt ‘Beaver’ genoemd, maar andere beelden laten andere drones laten zien. Het kan best zijn dat het verschillende drones zijn geweest. Ook die drone is door iemand anders geïdentificeerd als mogelijk Oekraïens.” Je kan volgens de defensiespecialist zeggen dat de drone of in Oekraïne is gemaakt, door de Oekraïeners zelf zijn gelanceerd of door een club die aan hen gelinkt is.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen