Opgepakte klimaatdemonstranten niet vervolgd tot groot ongenoegen van de politie

Ze werden opgepakt, maar het OM besloot ze niet te vervolgen: de ruim 1500 klimaatdemonstranten die de A12 blokkeerden. Het leidde tot grote frustratie van de politie. Voorzitter van de politiebond Jan Struijs en VVD-Kamerlid Ingrid Michon schuiven samen met Extinction Rebellion-activiste Hannah Prins en advocaat van de actiegroep Willem Jebbink aan bij Op1.

1587 klimaatdemonstranten werden zaterdag opgepakt, maar niemand werd veroordeeld tot groot ongenoegen van de politie. ”Bij de ene demonstratie wordt er wel vervolgd en bij de andere niet”, zegt Jan Struijs. ”En we krijgen nog heel veel demonstraties in Nederland. De politie wil duidelijkheid om hun optreden te legitimeren. Als dat er niet is, dan krijg je onvrede.”

”Dit zijn gewoon overtredingen. Mensen die na een vordering niet weggaan van een rijksweg die je blokkeert. Normaal krijg je gewoon een boete. Het is een niet-legale demonstratie. Ze doen het om aandacht te vestigen, dat snapt de politie ook wel. Maar op het moment dat je heel bewust gaat overtreden, en daarop gaat aanhouden, en vervolgens niet gaat vervolgen, dan krijg je een soort precedentwerking. De eerstvolgende demonstrant gaat dan ook een rijksweg blokkeren.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Hulpofficier bedankt activisten

Een van de gearresteerden was klimaatactivist Hannah Prins. ”De hulpofficier van justitie zei tegen me: ‘ik moet u aanhouden, maar daarvoor wil ik wel even zeggen dat u het juiste doet. Ik weet waarom u hier staat. U staat hier voor onze toekomst. U staat hier voor mijn kinderen en kleinkinderen, dus dankuwel wat u doet’.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen