Jacco Janssen probeert met een experiment strafzaken sneller af te doen

Praten over je misdaad in ruil voor strafvermindering. Met dit experiment probeert de rechtbank in Rotterdam zaken sneller af te doen. Op die manier gaat men terug naar waar de rechtspraak oorspronkelijk voor bedoeld is, aldus de Rotterdamse rechter Jacco Janssen. In Op1 vertelt Janssen over deze nieuwe strafzittingen. 

Hoe doorbreek je de criminele zwijgcultuur bij jongeren? Rotterdamse rechter Jacco Janssen wil daar ver in gaan. ”We proberen een zitting te doen waarbij we aan de voorkant tegen de verdachte en zijn advocaat zeggen of ze niet met ons samen naar de toekomst willen kijken. Toekomstgericht denken. En daarbij past natuurlijk ook terugkijken in het verleden naar wat je misschien zelf verkeerd hebt gedaan.”

”Als je daartoe komt, en toegeeft wat je hebt gedaan, dan hebben wij een veel gemakkelijkere zitting. Er is ook een gesprek op die zitting over de toekomst. Er is een onderzoek van de reclassering bij zo’n verdachte. En dan komen we vanzelf tot een passende straf.”

”Het geeft ook weer voordelen dat we niet zo lang doen over die zaak. En als iedereen het wel eens is, het Openbaar Ministerie, de verdachte, maar dat ook de rechtbank uiteindelijk een straf oplegt die passend is en iedereen is daar tevreden over, dan is er ook nog eens geen hoger beroep. Dus het is eigenlijk een win-win-win-situatie.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen