Nederland start deze zomer met het opleiden van Oekraïense piloten

Welke rol gaan de F16’s spelen in de oorlog tussen Oekraïne en Rusland? Zelensky vraagt al tijden om de gevechtsvliegtuigen, en nu gaat ook Nederland Oekraïense gevechtsvliegers opleiden. In Op1 vertelt Commandant der Strijdkrachten Onno Eichelsheim hoe dat in z’n werk gaat.

Nederland gaat samen met Denemarken de training leiden van Oekraïense piloten op de F-16. ”Vanaf de zomer zullen wij die trainingen daadwerkelijk kunnen verzorgen. We zullen eerst met een tiental vliegers beginnen. En dan langzaam maar zeker door de maanden heen ervoor zorgen dat we meer vliegers kunnen opvangen en gaan trainen.”

”Je kunt niet heel groot beginnen. Je moet eerst zien wat voor vlees je in de kuip hebt en wat ze nodig hebben. Het zijn allemaal vliegers die gewend zijn te opereren met MiG’s. Dus er zit zeker kwaliteit in deze mannen en vrouwen. Maar je moet hier echt tijd voor nemen. Je kunt niet verwachten dat je dit binnen enkele weken hebt gedaan. Het is een gecompliceerd wapensysteem. Het duurt maanden voordat je deze vliegers op niveau hebt.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen