Bart De Wever: ”De angst komt bij ons niet door de voordeur”

Bart De Wever is dit jaar de winnaar van de Pim Fortuyn Prijs. De burgemeester van Antwerpen krijgt de prijs vanwege zijn kritische stem, ook als het gaat om moeilijke onderwerpen. Dat maakt hem volgens de jury onmisbaar in politieke debatten. 

De Antwerpse Burgemeester Bart de Wever wint de Pim Fortuyn Prijs, de prijs van het vrije woord. Zoals veel politici heeft ook De Wever te maken met bedreigingen. Tot hoever is hij bereid te gaan? ”Tot aan de brandstapel, maar geen meter verder. Tot aan, en niet verder dan dat. Het probleem is dat wanneer je er staat, je vaak niet meer zelf beslist of je de laatste meter ook nog moet gaan.”

”Bedreigingen horen er nu bij. Als je een scherpe opinie hebt en je daagt de mainstream-denkers uit, dan mag je een weerbots verwachten. Maar je mag anderen niet jouw gemoed laten bepalen. Je moet van jezelf een burcht maken. Als andere mensen te makkelijk toegang hebben, dan leef je in angst. Dan leg je het bijltje erbij neer en dan winnen ze.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Gezin

Ondanks vele voorvallen leven De Wever en zijn gezin niet in angst. ”Ik heb vier kinderen en die hebben nooit anders geweten dan dat papa bekend was. Dat ik op straat word aangesproken en uitgescholden is voor hen normaal. Zij hebben nooit iets anders gekend.”

”Ik heb al zo veel incidenten bij mijn woning gehad. Een drugsdealer die de deur heeft ingetrapt, een bijl door de venster gesmeten, een varkenskop op de oprit, een autoruit ingeslagen, poederbrieven ontvangen, uitwerpselen in de brievenbus, dreigbrieven. Noem maar op. Alles went. Af en toe is er een incident bij de woning en mijn kinderen kunnen dat heel goed een plaats geven. Dus de angst komt bij ons niet door de voordeur. Ik kan niet zeggen dat ik in angst leef. Dat sta ik ook niet toe. Ik ga toch door met wat ik doe, en dan het liefst zonder angst.”

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen