“Een man riep: ‘wil je met me neuken?’”

Rotterdam probeert straatintimidatie al jaren aan te pakken, maar wat er ook wordt gedaan, niks werkt. Nu gooit de stad het over een andere boeg en wordt er een miljoen geïnvesteerd om de problemen definitief de kop in te drukken. Met Myrthe van Gestel van Fairspace, journalist Maaike Timmerman en wethouder Vincent Karremans bespreken we wat er moet gebeuren.

Nog steeds zijn veel vrouwen regelmatig slachtoffer van intimidatie op straat. Al jaren wordt er van alles geprobeerd: boetes, handhaving, campagnes maar niets lijkt te helpen. Journalist Maaike Timmerman kreeg in Utrecht zelf regelmatig te maken met intimidatie op straat. “De eerste keer was ik tien of elf in ieder geval nog basisschoolleeftijd. Er zat een man op het terras en die riep: ‘Hee wil je met me neuken?’ Ik weet nog dat ik me vooral schaamde op dat moment.” 

Dat kwam omdat Timmerman zelf ging denken dat het haar eigen schuld was. “Omdat ik dacht: ‘oh ik loop in een korte broek en een hemdje.’ Dan ben je tien, elf jaar.” Volgens de journalist moet straatintimidatie niet worden onderschat en is het veel meer dan alleen een gevoel van onveiligheid. “Je maakt daadwerkelijk dit soort dingen mee, helaas meerdere keren. Helaas heb je soms ook nog de reflex om jezelf de schuld te geven, terwijl jij niet degene die bent die fout is.”

Straatintimidatie is normaal geworden

Dat straatintimidatie nog extreem veel voorkomt, blijkt wel uit het aantal ervaringen van alleen Timmerman zelf. “Ik denk dat ik wel acht, negen voorbeelden heb”, vertelt ze. “Ik was een keer in de binnenstad van Utrecht, ik bukte om mijn veters te strikken en toen kwam er een man op de fiets. Die stapte af en drukte mij tegen de muur. Ik ben toen heel hard gaan schreeuwen en toen fietste hij er gelukkig weer vandoor.”

Volgens Timmerman hebben alle vrouwen hiermee te maken en passen ze zich hierom aan, en dat zou niet nodig moeten zijn. “Als ik na een feestje naar huis fiets, denk ik na over welke route ik neem. Hoe bizar is het dat dat gewoon is geworden? Dat vind ik het allerergste, dat je denkt dat het erbij hoort.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek over straatintimidatie terug.

 

 

Vergelijkbare artikelen