Hugo de Jonge verwacht forse dip in de woningbouw

De komende jaren zal de vraag naar woningen alleen maar verder toenemen, daarvoor waarschuwt woonminister Hugo de Jonge. Hij verwacht volgend jaar een ‘forse dip’ in de woningbouw. Welke maatregelen gaat de minister nemen om zijn doel van 900.000 nieuwe woningen tot en met 2030 nog te halen? Dat vertelt hij bij Op1.

De woningnood was na de Tweede Wereldoorlog volksvijand nummer één. Na de oorlog lag de woningbouw nagenoeg stil. Is het nu weer de volksvijand nummer één? Volgens de minister De Jonge wel. “Het raakt echt de bestaanszekerheid van mensen.”

Pauzestand

Een woningnood zorgt voor pauzestand. “Je kan geen start maken in het leven, je kan geen gezin stichten, je kan niet doorstromen.” De woningnood eind jaren veertig had een duidelijke oorzaak. Maar wat is de oorzaak nu? “De afgelopen jaren hebben we onvoldoende regie gevoerd op de volkshuisvesting. We hebben teveel geloof gehad dat de markt de vraag en aanbod in evenwicht zou brengen. Dat is niet het geval gebleken.”

“We moeten alles op alles zetten om het woningtekort op te lossen”, zegt Hugo de Jonge. Aan ambitie geen gebrek. In 2030 moeten er 900.000 nieuwe woningen bijkomen. Maar is dat nog wel genoeg? “De opdracht lijkt een heel stuk groter geworden te zijn. We zien dat de bevolking sneller groeit dan we dachten.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Dennis Wiersma

Collega Dennis Wiersma, de minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs, kreeg zijn laatste waarschuwing van VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans. Zijn gedrag, woedeaanvallen naar collega’s, moet stoppen. Gedrag waar Hugo de Jonge nooit iets van heeft gemerkt. “Het is natuurlijk niet oké. Maar ik vind het sterk hij dat het erkent en dat hij ervan wil leren. Ik vind het mooi hoe hij ermee omgaat.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met minister Hugo de Jonge terug.

Vergelijkbare artikelen