Yvette van Boven over de geschiedenis van de Nederlandse keuken

Wat hebben de Limburgse mijnwerkers te maken met zuurvlees? Wat is er Nederlands aan de Chinees-Indische restaurants? Wat is er nog over van de AGV-tjes, aardappelen, groente, vlees? En waarom blijft onze bruine boterham met kaas nog zo razend populair? TV-kok Yvette van Boven ging op zoek naar de antwoorden voor haar nieuwe serie ‘De streken van Van Boven’ en vertelt erover bij Op1.

Waarom eet de Nederlander zo graag een AVG’tje: aardappelen, vlees, groente? Wat is er Chinees aan Babi Pangang en wat maakt een boterham met kaas of een bakje kibbeling zo ongelofelijk aantrekkelijk? Vragen die Yvette van Boven nu beantwoordt in ‘Streken van Van Boven’. Maar is die Nederlandse keuken niet wat saai? “‘Ik ben er achter gekomen dat er echt wel grappige verhaallijnen in zitten.”

Zuurvlees

Van Boven vertelt dat ze op zoek is gegaan naar gerechten en smaken waar ze zelf iets mee heeft. “Ik heb bijvoorbeeld iets met zuurvlees. Ik kom uit een Limburgse familie en ik had tante. Die was voor mij mijn oma en kookte enorm veel zuurvlees. Ik wilde weten waar het dan vandaan kwam. Daarom zijn we daar ingedoken.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug. 

Vergelijkbare artikelen