Marjan Olfers over grensoverschrijdend gedrag in de danswereld

Er is iets grondig mis in de danswereld. Uit nationaal onderzoek blijkt dat bijna 40 procent van de actieve dansers afgelopen jaar te maken heeft gehad met een vorm van grensoverschrijdend gedrag. Hoofdonderzoeker Marjan Olfers vertelt bij Op1 wat er moet veranderen om misstanden in de toekomst te voorkomen.

Schreeuwen, intimideren, aanzetten om gevaarlijk veel af te vallen en seksueel wangedrag; er is iets goed mis in de danswereld, blijkt uit onderzoek van onder andere Marjan Olfers. “Het is groot en heel verdrietig wat we zien”, vertelt Marjan Olfers. “We horen het natuurlijk overal. Eerst was er onderzoek naar de gymsport en nu de danswereld.”

In beide werelden is er sprake van structurele problemen, maar dat betekent niet dat ze op dezelfde manier op te lossen zijn, denkt Olfers. “We hebben te maken met een hele gesloten wereld. Het onderzoek heet schaduwdans en eigenlijk moet er licht op komen en moet de wereld geopend worden.” En dat de wereld zo gesloten is, maakt de problemen volgens de onderzoeker alleen maar groter. “Het is ernstig. We hebben een groot percentage mensen dat er last van heeft en ook een groot percentage van seksueel grensoverschrijdend gedrag.”

Schrikbarende cijfers

De cijfers zijn schrikbarend te noemen. “39 procent van het totaal heeft er last van gehad, maar wat ik eigenlijk veel ernstiger vind, is dat 29 procent van de mensen psychische hulp heeft moeten zoeken”, vertelt Olfers. “En wat we ook zien is dat hier een groot percentage man is. Dat is anders dan bij veel andere onderzoeken. Hoe hoger het dansniveau, hoe meer grensoverschrijdend gedrag er plaats vindt.”

Wat volgens Olfers ook meespeelt, is de financiële kant van het verhaal. “Het zijn mensen die ontzettend veel tijd en energie hierin steken. Ze zijn enorm gepassioneerd, het is hun identiteit, maar feitelijk krijgen ze weinig betaald. Het is zwaar werk, er is altijd die onzekerheid en het is de vraag wat je na je carrière gaat doen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek over grensoverschrijdend gedrag in de danswereld terug. 

Vergelijkbare artikelen