Roxane van Iperen over haar nieuwe boek ‘Dat beloof ik’

Bestsellerauteur Roxane van Iperen duikt voor haar boeken in grote thema’s als de vaderlandse geschiedenis en de vele subculturen die Nederland kent. Maar haar nieuwe roman ‘Dat beloof ik’ is gebaseerd op doorleefde ervaringen uit haar eigen jeugd, haar “oerboek”. Waarvan ze niets liever wil dan dat de lezer door het verhaal vergeet dat zij het heeft geschreven. Ze vertelt erover in Op1.

We kennen haar van ’t Hooge Nest, Schuim der aarde, en haar krachtige stem in het publieke debat. Roxane van Iperen. Voor haar nieuwe roman ‘Dat beloof ik’ ging ze minder rationeel te werk en schreef haar ‘oerboek’, de steen onder al haar eerdere werk. “Misschien is het helemaal niet zo afwijkend van de andere boeken.”

Enorme contrast

Dit boek noemt Van Iperen grappend de Star Wars volgorde. “We beginnen bij zes en we eindigen bij een. Het voelt voor mij niet als een stijlbreuk bij de andere boeken.” Maar in tegenstelling tot haar andere boeken is ‘Dat beloof ik’ wel een ander soort boek. Een boek over een meisje van twaalf, dat moet overleven. “Bij haar thuis een kleine oorlog en zodra ze naar buiten gaat moet ze zich aanpassen en normaal doen. Meedoen in de samenleving. Dat enorme contrast heb ik geprobeerd tot leven te brengen.”

Een nieuw werk gebaseerd op haar eigen achtergrond, waar ze niet voor niets een roman van heeft gemaakt. “Bij een roman heb je de regie. En over iedere zin en iedere scène kan ik over nadenken.”

Tekst gaat verder onder de video

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Voor het eerst compassie

“Ik wil graag dat het boek van de lezer is”, vertelt de bestsellerauteur. “Niet dat ze elke keer mijn hoofd erbij denken. Door het schrijven voelde ik voor het eerst sympathie en compassie voor mezelf, die ik eerder moeilijk vond.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen