150 keer Hard Gras: ”Voetbal is de metafoor voor leven en dood”

Hard Gras, een graag gelezen magazine onder de voetballiefhebbers, brengt deze week de 150e editie uit. Geen scoreverlopen of droge voetbalfeiten, maar met persoonlijke verhalen én een literaire inslag is het blad een unieke toevoeging aan de voetbaljournalistiek. In Op1 schuiven oprichter Henk Spaan en hoofdredacteur Hugo Borst aan.

”De essentie van Hard Gras is dat het voetbal wordt geïntroduceerd in de zogenaamde intellectuele kunstzinnige wereld en omgekeerd”, zegt oprichter Henk Spaan. ”Het was van meet af aan ons doel om ook het voetbal te implementeren in kunst en literatuur.”

Grote schrijvers

”Je ziet dat een hele stoet aan schrijvers sinds 1994 bij ons heeft gepubliceerd”, zegt Hugo Borst. ”Of het nou Jan Wolkers, Van der Heijden of Enquist is. Iedereen heeft wel iets met voetbal. Ik denk dat het aantrekkelijke van ons tijdschrift is dat het over je gevoel kan gaan, je leven. Voetbal is die metafoor voor leven en dood. En dus heb je een klein kapstokje nodig en dan heb je al het verhaal.”

”Wie wij ook uitnodigden om mee te doen, die deed het”, vertelt Spaan. ”Want al die schrijvers vonden het leuk om over voetbal te schrijven. Het is natuurlijk in principe een heel dankbaar onderwerp.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen