Keurmerk voor Italiaans eten? ”Onze recepturen worden verpest en de verkeerde ingrediënten worden gebruikt”

Een pizza met ananas, pasta carbonara met room of carpaccio met croutons. Het is de Italiaanse regering een doorn in het oog wat er soms voorgeschoteld wordt in ‘Italiaanse restaurants’. Om hun cultuur en traditie te beschermen willen ze daarom een wereldwijd keurmerk. Een goed idee? We bespreken met hotelier Roberto Payer en Donatello Piras, die een podcast over Italië maakt.

Roberto Payer is het helemaal eens met het plan van een keurmerk voor de Italiaanse keuken. ”Niet alleen de recepturen worden verpest, maar ook de juiste ingrediënten worden niet gebruikt. In Nederland wordt bij 54 procent van de ingrediënten een valse Italiaanse naam gebruikt.” Als voorbeeld noemt de hotelier de Italiaanse kaas Grana Padano, die in Nederland dan soms verkocht wordt als Grana Perdano. Het lijkt erop en is goedkoper.

Donatello Piras vindt dat de gemiddelde Italiaan wel wat meer open-minded mag zijn. ”Een van mijn helden is de Brit Jamie Oliver. Die varieert op de oude tradities. Daar zullen classici van zeggen dat het niet mag. Daarvan zeg ik dat een keuken evalueert. En hij doet Italië een gunst.”

”Hij doet Italië helemaal geen gunst”, reageert Roberto Payer. ”Hij probeert onze receptuur, die honderden jaren bestaat met een klassieke benadering, goedkoop te maken. Hij misbruikt de namen van onze moeders en onze grootmoeders om zichzelf te verbeteren.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug. 

Vergelijkbare artikelen