Advocaat Flokstra wil af van kroongetuigen: ”De rol van de advocaat moet beschermd worden”

Het Openbaar Ministerie moet stoppen met de inzet van kroongetuigen want het is ‘onverantwoord en onwerkbaar’, vindt advocaat Christian Flokstra. Zijn kantoor staat daarom geen verdachten meer bij in zaken met een kroongetuige. Flokstra schuift aan bij Op1 om het besluit toe te lichten.

Advocaat Christian Flokstra gooide gisteren de knuppel in het hoenderhok: zijn kantoor neemt geen nieuwe zaken met kroongetuigen meer aan. ”Na vijf jaar Marengo hebben wij de balans opgemaakt. Wij hadden altijd al kritiek op die kroongetuige. Qua betrouwbaarheid is het een lastig vraagstuk. Het is toch iemand uit het criminele milieu die opeens gaat verklaren in ruil voor strafvermindering.”

”Deze kritiek hadden we al. Maar dan kom je nu in dit proces, waar de inzet van de kroongetuige ook leidt tot een enorm veiligheidsprobleem. Er zijn allerlei moorden gepleegd die gerelateerd worden aan Marengo. Enerzijds heb je de verharding van de criminaliteit die plaatsvindt, maar anderzijds kun je vaststellen dat de inzet van zo’n kroongetuige er heden ten dage voor zorgt dat die hele verharde criminele dynamiek van buiten, die worden eigenlijk in het strafproces getrokken. En dat raakt ook de professionele deelnemers zoals advocaten, officieren en rechters.”

”Waar wij vooral de alarmklok over hebben geluid, en dat is in aansluiting met wat er nu met Inez Weski is gebeurd; je moet die rol van een advocaat juist in dit soort processen beschermen. Je moet ervoor kunnen zorgen dat wij ons werk nog wel kunnen doen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug. 

Vergelijkbare artikelen