Vossen afschieten om de weidevogels te beschermen?

Vossen afschieten om weidevogels te beschermen. Volgens de Raad van State is de vos een bedreiging voor de vogels en dus mag er in sommige gebieden weer op het dier worden gejaagd. Een goed besluit? Hanne Tersmette van de Vogelbescherming vindt van wel, maar daar is campagnecoördinator van Animal Rights Aysis Plet het niet mee eens. Bij Op1 gaan ze het gesprek aan.

De rechter boog zich over een lastig dilemma: zowel de vos als de weidevogel is een beschermd dier. Maar wat als die beschermde vos beschermde vogels opvreet? Op een aantal plekken heeft de rechter het inmiddels toegestaan toch weer op die vos te gaan jagen, zoals in de Eempolder.

Weidevogel kans geven

Vossen afschieten om vogels te beschermen: een lastig vraagstuk voor dierenliefhebbers. “Het geeft aan dat de staat van de natuur in Nederland zo ongelofelijk uit balans is, dat wij ervoor moeten zorgen dat de ene soort de andere soort niet laat uitsterven”, reageert Hanne Tersmette.

Volgens de boswachter komt dat omdat de mens de balans in de natuur te erg heeft verstoord. “Ik zie gewoon dat die weidevogels het echt heel erg moeilijk hebben. Dat komt niet door de vos, laten we dat voorop stellen. Dat komt door de afbreuk van het leefgebied dat die vogels nodig hebben. Wat wij van de Vogelbescherming nodig vinden is dat in de gebieden waar de weidevogels nog een kans hebben. Gebieden die goed op orde zijn. Daar moeten we de weidevogel eerst de kans geven om weer tot een stabiel aantal te komen.”

Eigenlijk willen we allebei hetzelfde, reageert campagnecoördinator van Animal Rights Aysis Plet. “Maar het jammere is dat de vos eigenlijk de dupe wordt van de mens. Ongeveer zeventig procent van het land in Nederland is bestemd voor veehouderij of voedsel voor de veehouderij. Het gras dat we hebben is wat de koeien graag eten en dat gras is eigenlijk funest voor de weidevogel. Zij hebben kruidenrijk gras nodig om te overleven. De intensieve veehouderij is grootste oorzaak.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen