Is het gebruik van kroongetuigen nog verantwoord?

Advocaten Nico Meijering en Christian Flokstra gaan geen verdachten meer bijstaan in zaken waarbij gebruik wordt gemaakt van kroongetuigen. Dat lieten ze vandaag weten bij het vervolg van het Marengo-proces. Volgens de advocaten is het niet langer verantwoord en is het huidige proces daarvan het ultieme voorbeeld.

Vandaag ging ook het Marengoproces weer verder. Zonder de gewezen advocaat van hoofdverdachte Ridouan Taghi, Inez Weski. Misdaadjournalist Yelle Tieleman was erbij en vraagt zich af hoe het proces nog verder kan. “De hoofdverdachte, die levenslang boven het hoofd hangt, zonder advocaat. De kroongetuige zonder advocaat. Het is het zoveelste gedoe in dit proces.” 

Eigen verdediging

Nu zijn advocaat is weggevallen heeft Ridouan Taghi gezegd dat hij zijn eigen verdediging wil gaan voeren, maar het is de vraag of de rechtbank daarmee akkoord gaat. “Ik kan het me niet voorstellen”, vertelt Tieleman. “De belangen zijn zo groot.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Dan sloegen advocaten Nico Meijering en Christian Flokstra ook nog alarm. Volgens hen is de toekomst van de advocatuur in gevaar en ze hebben besloten geen kroongetuigen meer bij te staan. “Hun kantoor was gespecialiseerd in kroongetuigezaken”, zegt Tieleman. En dat betekent dat kroongetuigen nu een stuk minder hebben om uit te kiezen. “Het komt vaker voor dan we misschien denken en de advocaten luiden nu eigenlijk wel de noodklok.”

Is dit dan het begin van het einde voor het gebruik van kroongetuigen? Tieleman: “De kritiek is niet nieuw, maar ze willen het niet meer legitimeren. Er is zoveel gebeurd rond deze zaak en het aantal incidenten is groot.”

Middel blijven inzetten

Desondanks blijft de politie het gebruik van de kroongetuige een belangrijk middel vinden. “We vinden het belangrijk dat we in de opsporing, die al moeilijk genoeg is, dit middel wel kunnen inzetten”, vertelt politiechef Fred Westerbeke. “Het kan heel zorgvuldig en dat is in het verleden ook vaak genoeg gebleken. Er zijn heel veel kroongetuigesituaties geweest in de afgelopen jaren, waarbij het vlekkeloos en zonder problemen is verlopen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek over kroongetuigen terug.

Vergelijkbare artikelen