Hoe denkt Marnix van Rij de vermogensbelasting vlot te trekken?

Belasting heffen op vermogen is een van de meest complexe dossiers in Den Haag. Vorige maand presenteerde staatssecretaris Marnix van Rij een plan om box 3 volledig te verbouwen. De staatssecretaris vertelt bij Op1 wat er volgens hem moet veranderen. 

Drie miljoen Nederlanders betalen belasting over hun vermogen, maar soepeltjes gaat het allemaal niet. Staatssecretaris van Financiën Marnix van Rij legt uit hoe hij de vermogensbelasting vlot denkt te trekken. “In het nieuwe stelsel willen we een situatie creëren, waarin je alleen belasting betaalt over het rendement dat je ook maakt”, vertelt de staatssecretaris. 

Het klinkt simpel, maar kost veel tijd

Maar om dat voor elkaar te krijgen, moet de wet worden aangepast. En dat kost tijd. Minimaal anderhalf jaar vertelt Van Rij. “Ik werd geconfronteerd met een coalitieakkoord, waarin stond dat het werkelijk rendement belast ging worden. Dat klinkt simpel. Als je die rente ontvangt, is het duidelijk. Heb je huur minus kosten is dat ook duidelijk. Maar wat doe je wanneer een aandeel in waarde stijgt? Dat hebben we een heel jaar uitgezocht en nu is het kabinet zo ver om een knoop door te hakken. Dat wetstraject kost anderhalf jaar en je hebt banken en verzekeringsmaatschappijen nodig om dat in te voeren en dat kost ook anderhalf jaar.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek over vermogensbelasting terug. 

Vergelijkbare artikelen