Mogelijk twee schilderijen van Rembrandt herontdekt

Jarenlang lagen ze in de vergetelheid bij een onbekende Britse familie, maar nu worden twee kleine portretten toegeschreven aan niemand minder dan Rembrandt. De schilderijen van de Leidse Jan en zijn vrouw Jaapgen worden in juli geveild en moeten miljoenen op gaan leveren. Kunsthistoricus Joke de Wolf vindt het een unieke vondst, maar Rembrandtkenner Jeroen Giltaij heeft zijn twijfels.

Kunsthistoricus Joke de Wolf noemt de vondst verrassend. ”Deze schilderijtjes zijn zeker tweehonderd jaar weggeweest. Van de aardbodem verdwenen. In 1824 zijn ze geveild in Londen. Sindsdien wisten we alleen maar dat ze ergens waren.”

Het Rijksmuseum heeft onderzoek gedaan naar de twee schilderijen en is ervan overtuigd dat het echte Rembrandts zijn. ”Zij hebben materiaaltechnisch onderzoek gedaan. Ze hebben gekeken naar de verf en de achtergrond. Daarvan zeggen ze dat het is wat Rembrandt gebruikte. Dat zegt wel dat het in de omgeving van Rembrandt is gemaakt.”

Twijfels

”Ik had nog nooit van de schilderijen gehoord”, zegt Rembrandtkenner Jeroen Giltaij. ”Ik vond het wel interessant, maar kon er natuurlijk niet zo heel veel over zeggen. Alleen toen ik erover na begon te denken, begon ik toch een beetje te twijfelen.” In de video hieronder legt Giltaij aan de hand van twee schilderijen uit New York uit waar hij zijn twijfels op baseert.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug. 

Vergelijkbare artikelen