Erdogans grootste concurrent Kilicdaroglu op voorsprong in de peilingen

Turkije gaat dit weekend naar de stembus, en voor het eerst in 20 jaar lijkt het spannend te worden voor de huidige president Erdogan. Blijft hij de leider of grijpt zijn belangrijkste uitdager Kemal Kilicdaroglu de macht? Correspondent Rob Vreeken schuift aan om te praten over de verkiezingen en de invloed die de uitslag kan hebben op Nederland en de NAVO.

”Ik had eigenlijk verwacht dat de eerste ronde niet meteen een winnaar zou opleveren”, vertelt Rob Vreeken. Maar nu een andere presidentskandidaat, Muharrem Ince, zich teruggetrokken heeft denkt de correspondent daar anders over. ”De meeste kiezers van Ince gaan waarschijnlijk naar Kilicdaroglu.”

”De laatste peilingen gaven Kilicdaroglu een voorsprong van bijna vijf procent. Dat is aanzienlijk. 43 procent voor Erdogan en 48 procent voor Kilicdaroglu. En dat was nog voor Ince zich had teruggetrokken. Dus dat verschil moet nog gemaakt worden.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Trumpachtige taferelen

Er wordt gevreesd dat Erdogan zich niet zomaar zal neerleggen bij een eventuele nederlaag. Veel zal daarbij ook van de uitslag afhangen, denkt Vreeken. ”Stel dat hij verliest met zes procent van de stemmen, dan kan hij niet veel anders dan toegeven dat hij verloren heeft. Als het verschil 1 procent is, dan kan hij gekke dingen gaan doen. Dan kun je misschien Trumpachtige taferelen verwachten.”

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen