Ook Defensie maakte gebruik van kunstmatige intelligentie

Kunstmatige intelligentie groeit ongekend snel, en inmiddels heeft het grote invloed op diverse sectoren. Maar kan de futuristische technologie ons in de toekomst ook helpen op het gebied van veiligheid? Met wetenschapsjournalist Lieven Scheire en NAVO-topman David van Weel bespreken we de mogelijkheden en wat de dilemma’s zijn.

Drones met gezichtsherkenning die op eigen houtje hun slachtoffers opzoeken, gezichtsherkenning die wordt gebruikt om boetes uit te delen aan verkeersovertreders. Maar ook een analyse van iemands
netvlies, waarin je kan zien of iemand kans loopt op bijvoorbeeld een hartaanval. Het zijn allemaal voorbeelden van de razendsnelle ontwikkeling van kunstmatige intelligentie, waar zelfs Defensie al graag gebruik van maakt. 
“Er zijn een heleboel goede toepassingen die het leven makkelijker maken”, begint NAVO-topman David van Weel. “Wij kijken bijvoorbeeld naar satellietbeelden van Russische vliegtuigen. Kunstmatige intelligentie telt voor ons hoeveel vliegtuigen en welke types daar continue staan. Dat scheelt ons 1200 manuren per jaar aan heel saai werk. Het kan sneller, het kan nauwkeuriger en het geeft veel betere informatie aan de commandant.”

Gaat niet om mensenlevens

Volgens de NAVO-topman hoeven we ons geen zorgen te maken over mogelijk fouten die door kunstmatige intelligentie worden gemaakt. “Je moet altijd bedenken wat het risico is van de taak die aan kunstmatige intelligentie wordt gegeven. Het gaat in dit voorbeeld om het tellen van vliegtuigen. Dan gaat het dus niet om mensenlevens als daar een keer een klein verschil tussen zit.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek over kunstmatige intelligentie terug.

Vergelijkbare artikelen