Claire Martens over jeugdcriminaliteit: “Waar zijn de ouders?”

Een 12 en 13-jarige jongen zijn door de politie opgepakt voor de mishandeling van een man op een station in Amsterdam. Het is het zoveelste voorbeeld van jeugdcriminaliteit in de grote steden. Hoe is deze golf tegen te gaan? VVD-fractievoorzitter in Amsterdam Claire Martens en Partijvoorzitter van Leefbaar Rotterdam Pieter van Hoof schuiven aan bij Op1.

Opnieuw aanhoudingen vandaag voor de mishandeling op station Bijlmer Arena in Amsterdam, waar een man op de rails werd geduwd. Twee jonge jongens, nog maar 12 en 13 jaar oud. En in Pijnacker werd een 15jarige jongen opgepakt voor de mishandeling van een man die zijn hond uitliet. De vierde verdachte in die zaak, na de eerdere aanhouding van jongens van 13, 14 en opnieuw 15. Ook bij de explosieregen in de regio Rotterdam werden verschillende minderjarigen aangehouden.

Schokkend

Schokkend, vindt VVD-fractievoorzitter in Amsterdam Claire Martens. “Aan de ene kant schrik je van de beelden zelf; het is heel gewelddadig. Aan de andere kant, wat de burgemeester van Rotterdam ook zei, vraagt je je af waar de ouders van deze kinderen zijn dat ze ’s avonds laat op station Bijlmer Arena rondhangen. Het is een zorgwekkende ontwikkeling.”

En dan wordt alles ook nog eens gefilmd en online gezet. Waarom dat gebeurt, blijft een vraag. “De filmpjes worden gebruikt als trofee. Op sociale media worden de beelden gedeeld om te laten zien hoe stoer ze zijn. Dat maakt het noodzaak om ervoor te zorgen dat de filmpjes zo snel mogelijk offline gehaald worden. Ze hebben een aansterkend effect op andere groepen”, vertelt Martens, die ook ziet dat de beelden goud waard zijn voor de politie. “De politie kan de beelden goed gebruiken om de daders op te sporen. Als we een ding wel gezien hebben, is het dat de daders razendsnel zijn opgepakt.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek over jeugdcriminaliteit terug.

Vergelijkbare artikelen