Ruurd Jelle van der Leij over de ijsvogel op zijn land: “Dit was de droom”

Op het braakliggende terrein dat natuurfotograaf Ruurd Jelle van der Leij heeft omgetoverd in een natuurparadijs, zijn gisteren de eieren uitgekomen van een van ’s lands mooiste vogels: de ijsvogel. In Op1 vertelt hij hoe hij dat voor elkaar gekregen heeft.

Natuurfotograaf Ruurd Jelle van der Leij toverde een braakliggend stuk grond in Friesland om tot een natuurparadijs. En wat blijkt: ook de ijsvogel heeft de weg naar zijn land gevonden. “We hebben echt een wand aangelegd als ijsvogelwand. Ik zei vanaf het begin: ‘dit wordt de ijsvogelwand. Dan moet nog maar blijken of het lukt, maar zo is die wel bedacht.”

Geen abc’tje

En dat heeft dus goed uitgepakt, blijkt ruim anderhalf jaar later. “Dat was mijn droom”, vertelt Ruurd Jelle. “Echt vanuit niets kan je in anderhalf jaar een ijsvogelnest hebben. Nou, dan kan alles.” Volgens Ruurd Jelle was het geen abc’tje dat de ijsvogel zijn land zou vinden. “Ik had er dit jaar helemaal geen vertrouwen meer in. De laatste waarneming van een ijsvogel was vorig jaar. Toen was er 15 maart voor het eerst weer een paartje en toen was het meteen raak.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug. 

Vergelijkbare artikelen