Marianne Timmer over Leen Pfrommer: “Hij heeft generaties groot gemaakt”

Leen Pfrommer, die als schaatscoach grote succes boekte, is op 87-jarige leeftijd overleden. Met zijn scherpe oog voor talent leidde hij schaatsers als Ard Schenk en Kees Verkerk naar de top. In Op1 eren we Pfrommer met zijn voormalig pupil Verkerk en ex-schaatser Marianne Timmer.

Leen Pfrommer is overleden. De legendarische en markante schaatscoach werd 87 jaar. Hij trainde schaatsers als Ard Schenk, Kees Verkerk en Piet Kleine. Onder zijn bewind haalde Nederland vele medailles. “Hij heeft zoveel generaties groot gemaakt”, vertelt Marianne Timmer. 

“Ik leerde hem kennen bij jong oranje”, gaat Timmer verder. “Ik wist niet dat je zou hard kon trainen voor het schaatsen. Hij is oud-militair en stond voor structuur, regelmaat en discipline. Toen dacht ik vooral ‘poeh, moeilijk’, maar daar ligt natuurlijk wel een fundament waar ik echt veel aan heb gehad.”

Sprinten

Kun je dan zeggen dat Pfrommer aan de basis heeft gestaan van de Olympische medailles van Timmer? “Nou zeker. Na jong oranje kregen we de kans om te sprinten, al waren we eigenlijk mislukte allrounders. We werden niet helemaal serieus genomen, maar hadden toen een fantastisch jaar. Onder hem ben ik voor het eerst wereldkampioen 1000 meter geworden.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen