Achttien boeren gaan zelf stikstofreductie regelen

In de polder Oosterwolde bij Oldebroek in Gelderland hebben achttien boeren de koppen bij elkaar gestoken om in hun gebied twintig procent stikstofreductie voor elkaar te krijgen. Ze willen niet wachten op maatregelen van het Rijk of de provincie. In Op1 vertellen rentmeester Joost Pleiter en melkveehouders Rick Visch en Jan Willem Schoonhoven over het plan, waar koe en grutto blij van moeten worden.

Achttien boeren in de Gelderse polder Oosterwolde bij Oldebroek werken samen om in hun gebied een stikstofreductie van twintig procent te bereiken. Ze hebben besloten om niet te wachten op maatregelen van de Rijksoverheid of de provincie. “Het kan alleen maar bedacht worden door de mensen uit het gebied”, vertelt Joost Pleiter.

Niet gemakkelijk

Ze kennen het gebied, ze kennen de bodem, ze kennen het watersysteem en omdat ze elkaar kennen, is het volgens de rentmeester de manier om samen te werken. “Als je wil komen tot een gebiedsgerichte uitwerking, zijn dat cruciale bouwstenen om te komen tot een slim plan.”

Met achttien boeren een idee uitwerken was niet gemakkelijk. “Maar je ziet dat vanuit de relatie de partijen met elkaar in staat zijn om een valide plan te maken. De groep was in staat om man en paard te noemen. Over de belangen en de plannen.”

Andere plekken

Zou dit ook op andere plekken in Nederland kunnen? Jan Willem Schoonhoven is al uitgenodigd om bij andere locaties het plan uit te leggen. “Je ziet dat bij iedere omgeving waar boeren bij elkaar gaan zitten om een plan te bedenken, dat er mogelijkheden zijn.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met rentmeester Joost Pleiter en melkveehouders Rick Visch en Jan Willem Schoonhoven terug.

Vergelijkbare artikelen