Is een uitbreiding van de embryowet nodig?

Embryo’s kweken voor wetenschappelijke doeleinden: D66 en VVD komen vandaag met een initiatiefwet om dat mogelijk te maken. Waarvoor is die uitbreiding van de embryowet nodig, volgens de twee liberale partijen? En hoe valt het voorstel bij de twee christelijke coalitiepartijen? Dat bespreken we met VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans, D66-fractievoorzitter Jan Paternotte en politiek verslaggever Thomas van Groningen.

Het is misschien wel een van de gevoeligste wetten van ons land: de embryowet. Nu is het nog niet toegestaan om embryo’s speciaal voor wetenschappelijk onderzoek te kweken, maar D66 en de VVD willen daar vandaag verandering inbrengen met een initiatiefwet. Opnieuw een medisch-ethische kwestie, die gevoelig ligt binnen de coalitie. “Ik vind het belangrijk om in die hele vroege fase van de ontwikkeling van een embryo te kunnen kijken naar wat er precies gebeurt. Daarmee kunnen we de zorg en de gezondheid voor ons allemaal verbeteren”, vertelt Sophie Hermans.

Belangrijk bij IVF

Haar collega van D66, Jan Paternotte, kan zich vinden in de woorden van Hermans. “Een heel belangrijk voorbeeld van onderzoekers is dat je behandelingen kan verbeteren en veiliger kan maken. Dat geldt dan vooral voor IVF. Voor ouders die niet op een natuurlijke manier kinderen kunnen krijgen, is dat belangrijk”, vertelt de fractievoorzitter, die zelf ervaring heeft met IVF. “Ik heb zelf twee dochters die er niet zouden zijn geweest zonder IVF.”

En daar heeft Paternotte geluk mee, want op dit moment leidt slechts een op de vier IVF-pogingen tot een zwangerschap. “Dat zou je willen verbeteren. Daarvoor is dat onderzoek in die allereerste dagen en bij die eerste celdelingen van zo’n embryo hard nodig, maar dat kan nu niet. Je wil weten in wat voor omstandigheden zo’n embryo groeit en wat dat betekent voor hoe gezond een kind later is en wat het betekent voor de kans om zwanger te worden. Daarmee kun je de zorg verbeteren en mensen echt beter helpen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek over het kweken van embryo’s terug. 

Vergelijkbare artikelen