”Onrust in de RAI is weerspiegeling van wat er in Turkije gebeurt”

300 mensen gingen op de vuist in de Turkse stemhokjes in de Amsterdamse RAI zondagavond. De strijd tussen Erdogan en oppositieleider Kilicdaroglu loopt hoog op, maar dus ook hier in Nederland. Hoe komt dat? We bespreken het in Op1 met Aylin Bilic en Yesim Candan.

Ook Yesim Candan ging zondagmiddag, net voordat het uit de hand liep, haar stem uitbrengen voor de Turkse verkiezingen in de RAI in Amsterdam. De spanning was volgens haar toen wel al aanwezig. ”Het was best wel grimmig. Er was heel veel controle en je voelde gewoon de spanning toen je daar binnenkwam.”

Aanvankelijk mocht Candan haar stem niet eens uitbrengen. ”Ik moest me melden bij een inschrijfbalie en toen werd er gezegd dat ik niet kon stemmen. Ze zeiden dat ik toch anders geregistreerd stond dan op mijn ID en dat ik naar het Turkse consulaat moest. Ik zei dat ik dat niet deed en dat ik hier niet wegging voordat ik gestemd heb.”

”Toen heb ik best wel veel discussies gehad maar uiteindelijk mocht ik toch stemmen. Er waren allemaal toezichthouders die gingen kijken of ik het wel echt was. Het was merkwaardig. Je moest je telefoon op tafel leggen. Er zijn vier of vijf mensen die willen controleren wie jij bent, naast de balie.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Provocaties Erdogan

Als belangrijke reden waarom het zo uit de hand liep in de RAI noemt Aylin Bilic de provocaties van Erdogan. ”Erdogan is net zo iemand als Bolsonaro en Trump. Iemand met provocaties. Tegenstanders zijn ‘terroristen’. Zijn grootste opponent noemt hij een dronkaard. De burgemeester van Istanboel is in Zuidoost-Turkije bekogeld met stenen. Dat is gewoon een aanslag op de democratie. En dat slaat over. De nationalistische gevoelens worden aangewakkerd. Daar is hij mee groot geworden.”

”Wat er in de RAI is gebeurd is een weerspiegeling van wat er in Turkije gebeurt”, zegt Candan. ”Er staat gewoon heel veel op het spel. Er zijn zes partijen samen, de oppositie, die eindelijk zeggen dat ze alle krachten gaan bundelen en verandering willen. Ze willen nieuw leiderschap en democratie en mensenrechten terug.”

”Maar de aanhangers van Erdogan zijn zo ontzettend loyaal naar hem. Ondanks de inflatie en ondanks dat ze te laat kwamen in het rampgebied, zien ze hem toch als de almachtige leider. Omdat het zo nek-aan-nek is, is er gebeurd wat er is gebeurd.”

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen