“Bedrijven berekenen de kosten door, plus een extraatje”

Het leven is duur tegenwoordig. Dat komt onder meer door graaiflatie. Uit onderzoek van de Rabobank blijkt dat de prijsstijgingen ruim 2 procent hoger waren dan nodig. Betekent dit dat er geld verdiend is over de rug van de consument? Financieel journalist Martin Visser schuift aan bij Op1.

Het leven in Nederland is duur, dat merken we allemaal. En dat komt onder meer door iets wat ook wel graaiflatie wordt genoemd. De Rabobank presenteerde vrijdag onderzoek. “Er zit meteen een enorm moreel oordeel in, maar feitelijk gaat het erover dat de prijzen van bedrijven harder stijgen dan de kosten rechtvaardigen”, vertelt Martin Visser.

“Inflatie hebben we allemaal mee te maken”, gaat Visser verder. Dat hebben we gezien met de energie en nu vooral met de boodschappen, maar ook voor ondernemers zijn de kosten flink gestegen. Dat iets van die kosten wordt doorberekend aan ons als consument is wel logisch. Toch zou je verwachten dat een deel van die inflatiepijn door bedrijven wordt gepakt en een ander deel door ons als consument.”

Pittige discussie

En dat laatste is precies wat er afgelopen jaar niet gebeurd is, blijkt uit het onderzoek. “Het is vrij overtuigend moet ik zeggen”, aldus de financieel journalist. “Bedrijven slagen er gemiddeld in om die kosten aan ons door te berekenen, met nog een extraatje. Dat zet de toon voor een pittige maatschappelijke discussie: willen we dit accepteren en kunnen we dit eigenlijk wel accepteren?”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek over graaiflatie terug.

 

Vergelijkbare artikelen