“Het benutten van onze vrijheid heeft ook effect op anderen”

De festivalterreinen staan vandaag, ondanks de regen, weer vol. Maar wat vieren we eigenlijk op Bevrijdingsdag? Ilco van der Linde, de bedenker van de Bevrijdingsfestivals, vindt dat het feest anno 2023 voor zoveel meer zou moeten staan dan alleen de vrijheid. Hoe moeten we het dan zien? Dat vertelt hij samen met schrijver Naeeda Aurangzeb in Op1.

Het dondert en het bliksemt, het regent meters bier. Overal in Nederland werd vrijdag de vrijheid gevierd. Maar wat betekent vrijheid precies en wat vieren we eigenlijk elk jaar op 5 mei? Volgens bedenker van de bevrijdingsfestivals Ilco van der Linde gaat het inmiddels al over zoveel meer dan vrijheid. “Het betekent niet dat het niet over vrijheid moet gaan. Dat is super belangrijk, daar hebben mensen hun leven voor gegeven en daar vechten mensen nog steeds voor.”

Het woord vrijheid gekaapt

Het is alleen niet het enige waar we over na moeten denken, vindt Van der Linde. “Ik heb wel eens het idee dat we zoveel met het thema vrijheid bezig zijn dat het een beetje gekaapt wordt door mensen die wegkijken van wat we verder nog moeten doen. Als vrijheid gaat betekenen dat we het hier in het Westen het vooral ultiem willen uitnutten en het gaat alleen over plastic gebruik, vlees eten en reizen met het vliegtuig, dan betekent het letterlijk dat er elders op de wereld mensen overlijden. Het wordt te heet, er zijn geen oogsten, vissen sterven uit, dus we moeten bedenken dat het benutten van onze vrijheid ook effecten heeft op anderen.”

Volgens Van der Linde moeten we niet alleen aan ons zelf denken en moeten de bevrijdingsfestivals daar een rol bij vervullen. “We moeten van het ik-tijdperk naar het wij-tijdperk en we moeten voelen dat het ook over gelijkheid gaat. We hadden het net over het levensonderhoud. Een miljoen Nederlanders leeft onder de armoedegrens. Dan beleef je vrijheid ook heel anders.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek over bevrijdingsdag terug.

Vergelijkbare artikelen